Δημοτικό, γυμνάσιο, λύκειο, σπουδές και μετά εργασία. Μια φυσική ροή των καταστάσεων και των εκπαιδευτικών επιλογών που διαδέχονται η μια την άλλη που οφείλεις να ακολουθήσεις και να ανταπεξέλθεις. Οφείλεις για την οικογένειά σου, τους καθηγητές σου και για την κοινωνία. Σε εσένα όμως τι οφείλεις;

Στην καμπή της ενηλικίωσης και την αποφοίτησής σου από το Λύκειο καλείσαι να διαχειριστείς και να πάρεις σημαντικές αποφάσεις για την ζωή σου. Αποφάσεις που μπορεί να μην νιώθεις έτοιμος/η να κάνεις και να νιώθεις πως βάλλεσαι από την συνεχή ροή και τον βομβαρδισμό ερωτήσεων, που ούτε εσύ ο ίδιος/η ίδια έχεις καταφέρει να απαντήσεις  με ειλικρίνεια στον εαυτό σου. 

Δεν έχεις χρόνο να κλείσεις αυτό το όμορφο κεφάλαιο της ζωής σου, την αποφοίτησή σου και την εφηβική σου ζωή όπως θα ήθελες. Δεν προλαβαίνεις να αποσυμφοριστείς και να αναλογιστείς το ποιος/ποια  θες να είσαι τώρα, τώρα που η ζωή σου σου ανήκει ολοκληρωτικά και μπορείς να εξετάσεις τον κόσμο σου με μια πιο ώριμη ματιά, να κάνεις λάθη και σωστά, να βγεις, να διασκεδάσεις και να γνωρίσεις τον κόσμο πέρα από την ματιά που μπόρεσε να σου δώσει το σχολείο.

Φόντο: Μια παρέα από πέντε άτομα κάθονται γύρω από ένα τραπέζι, μελετάνε, χαμογελάνε και κουβεντιάζουν.

Πάρε μια βαθιά ανάσα

Σε καταλαβαίνουμε, γιατί και εμείς υπήρξαμε σε αυτή την κατάσταση της ζωής μας. Πάρε μια βαθιά ανάσα και πάρε την ζωή σου στα χέρια σου. Είναι εντάξει εάν μπήκες σε μια σχολή που δεν σου αρέσει και θες να αλλάξεις τμήμα. Είναι εντάξει εάν θες ένα χρόνο προσανατολισμού και πληροφόρησης πριν επιλέξεις τι σου ταιριάζει εκπαιδευτικά και επαγγελματικά. Είναι εντάξει εάν δεν θες να πας σε Πανεπιστήμιο αλλά σε κάποιο δημόσιο ΙΕΚ. Είναι εντάξει εάν δεν πέρασες σε κάποιο τμήμα φέτος. Είναι εντάξει να μπορείς να πάρεις μια ανάσα από την συνεχόμενη εκπαιδευτική σου πορεία.

Τι πρέπει να θυμάσαι: Μια συμβουλή από το 18 παιδί μέσα μου

Τα όνειρα και οι στόχοι μας απαιτούν πλάνο και προσπάθεια. Αξίζει λοιπόν να θυμάσαι ότι για να μπορέσεις να γίνεις αυτός/ή που θες, οφείλεις να μιλήσεις με τον εαυτό σου ειλικρινά και να εξοπλιστείς με δύναμη για να ανέβεις όλα τα σκαλοπάτια της διαδρομής που ο ίδιος/η ίδια θα χτίσεις. Γέμισε τον χρόνο σου παραγωγικά, γνώρισε ανθρώπους που θα σου δώσουν έμπνευση, εξερεύνησε τα ενδιαφέροντά σου, μίλα με έναν εξειδικευμένο σύμβουλο σταδιοδρομίας, προσπάθησε να χαρτογραφήσεις το μέλλον σου. 

Έχεις κλείσει εισιτήριο για την πρώτη θέση στο εκπαιδευτικό σου τρένο. Μην ξεχνάς ότι μετά από αυτή την στάση που χρειαζόσουν για να αποφασίσεις συνετά τον προορισμό σου, το τρένο αναγγέλλει χαρούμενα την συνέχεια του ταξιδιού.

*Γράφει η Δήμητρα Τουρλίδα, Εργασιακή Σύμβουλος, Career Sign