Αν θέλετε να έχετε offline το e-book μπορείτε να το κατεβάσετε από το link: E-book: Καταγραφή Προσβασιμότητας Πανεπιστημίου Πειραιώς- Τμήματος Πληροφορικής.
Εισαγωγή
Το e-book που χρησιμοποιείτε αυτήν τη στιγμή δημιουργήθηκε για να καλύψει τις απαιτούμενες γενικές πληροφορίες του τμήματος Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πειραιά περί της καταγραφής και αξιολόγησης της προσβασιμότητας των κτηριακών εγκαταστάσεων, του υλικού (έντυπου ή μη) που παρέχεται στους φοιτητές και την ευελιξία των καθηγητών στην προσαρμογή διαδικασιών. Μάλιστα, είναι δράση που υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος “Σημεία Στήριξης”, που συγχρηματοδοτείται από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, το ΤΙΜΑ Κοινωφελές Ίδρυμα, τη Φιλανθρωπική Οργάνωση Hellenic Hope, το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, το Ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη και το Ίδρυμα Μποδοσάκη.
Πριν ξεκινήσετε να διαβάζετε αυτό το υλικό, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε πολύ όλους εκείνους που συντέλεσαν σε αυτό. Αρχικά, να ευχαριστήσουμε θερμά τα “Σημεία Στήριξης” και πιο συγκεκριμένα το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, καθώς η συμβολή του τόσο οικονομικά όσο και στην ελευθερία κινήσεων που μας παρείχε, ήταν καίριας σημασίας, ώστε αυτό το υλικό να δημιουργηθεί μέσα σε ένα χρόνο και όχι περισσότερο. Ευχαριστούμε πολύ για την εμπιστοσύνη που έδειξε σε έναν οργανισμό, που αποτελείται από ανθρώπους που αγαπούν αυτό που κάνουν, μα ήταν μόλις λίγων μηνών όταν ξεκίνησαν αυτό το εγχείρημα. Σας ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη! Μας δίνετε δύναμη για την συνέχεια.
Ένα τεράστιο και ζωηρό “Ευχαριστώ!!!” οφείλουμε και στον δικό μας μέντορα και σύμβουλο HIGGS. Μία ομάδα ανθρώπων που είδαν την σπίθα στα μάτια των μελών της Career Sign και τους έδειξε πως να βάλουν φωτιά για να διοχετεύσουν την ενέργεια σωστά, χωρίς “απώλειες”. Συγκεκριμένα, θέλουμε να ευχαριστήσουμε την Κατερίνα Ματιάτου, η οποία βοήθησε σε εκπαιδευτικό, συμβουλευτικό και ψυχολογικό τομέα, όποτε χρειαζόταν, με τον δικό της μοναδικό τρόπο.
Επανερχόμενοι στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, είναι σημαντικό να ευχαριστήσουμε όλους τους καθηγητές που συμπλήρωσαν το ερωτηματολόγιο που δημιουργήθηκε για την δράση αυτή και για τις πληροφορίες που μας παρείχαν. Όλους εκείνους που κοντοστάθηκαν και μας ρώτησαν τι μετράμε και γιατί. Εκείνους που στην αρχή απόρησαν, μετά το σκέφτηκαν λίγο και στο τέλος ενθουσιάστηκαν.
Στο σημείο αυτό θα αναφερθούμε και σε κάποια άτομα που έκαναν την δράση ποιο εύκολη, γιατί όχι απλώς έκαναν την δουλειά τους, αλλά την σεβόντουσαν κιόλας. Ένα μεγάλο “ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ”, λοιπόν, στην Βαρβάρα, τον Πέτρο, τον Θανάση, στο προσωπικό καθαριότητας και στο τεχνικό τμήμα του ΠΑΠΕΙ για την ανεκτίμητη βοήθεια και καθοδήγησή τους. Μάλιστα, είναι οι ίδιοι άνθρωποι στους οποίους θα σας προτείναμε να απευθυνθείτε αν χρειαστεί. Η βοήθειά τους ήταν συγκινητική! Έκαναν την δική μας ομάδα ένα με το Πανεπιστήμιο.
Το καλύτερο και πιο σημαντικό το αφήσαμε για το τέλος. Ευχαριστούμε όλους τους εθελοντές που συμμετείχαν σε αυτό το έργο. Περάσαμε ώρες δημιουργώντας κείμενα και χρονοδιαγράμματα για την δράση, μα τα χιλιόμετρα που διανύσαμε εντός και εκτός Πανεπιστημίου ήταν κάτι που δεν περιμέναμε. Οι δυσκολίες που βρέθηκαν, δεν μπορούσαν να προβλεφθούν εύκολα, αλλά αυτή η ομάδα ήταν που τα ξεπέρασε. Και θα μας επιτρέψετε να κάνουμε ειδική μνεία σε εκείνους, σε αυτό το σημείο.
Ελένη Μαρκοπούλου, Εκπαιδευτικός – Πολιτικός Μηχανικός. Η Υπεύθυνη Επικοινωνίας με την Τεχνική Υπηρεσία του Πα.Πει. Εκείνη που ότι και να συνέβαινε, με μια υπέροχη διάθεση, θα χαμογελούσε και θα προωθούσε όλη τη θετική της αύρα στην ομάδα. Μία από τα άτομα που θα καταλάβαιναν ό,τι έλεγε η κάτοψη του χώρου, που θα είχαμε στα χέρια μας. Επίσης, ήταν μία εκ των οδηγών της παρέας που θα έβρισκε τρόπο να βοηθήσει στην μεταφορά των εθελοντών από και προς το Πα.Πει. Γιατί “όλα θα γίνουν!”
Χριστίνα Πασαλή, Νοσηλεύτρια – Διδάκτωρ. Έχοντας κάνει σεμινάριο πρώτων βοηθειών σε άτομα με αναπηρία όρασης, ήταν προετοιμασμένη… Παράλληλα με την δουλειά, την οικογένεια και το διδακτορικό της (τότε δεν είχε τελειώσει), βρέθηκε στην εκπαίδευση, ήρθε στο Πα.Πει. Με το οργανωτικό της πνεύμα “έδινε τον ρυθμό” για την επιτόπια καταγραφή του Πα.Πει. και με το γλυκό της χαμόγελο έκανε τα πάντα να μοιάζουν πιο φωτεινά!
Λαέρτης Τσούκος, Φοιτητής Πληροφορικής Πα.Πει. Ο άνθρωπος που έβγαινε από την βιβλιοθήκη εν καιρώ εξεταστικής για να υποστηρίξει την δράση και να βοηθήσει στον προσανατολισμό μας εντός κτηρίου. Με αγάπη και σεβασμό για τις σπουδές του και το αντικείμενο του, έδινε τις απαραίτητες πληροφορίες και αξιοποιούσε όλο του το δυναμικό και στη δράση. Τα αστεία του και η ηρεμία του ήταν ζωτικής σημασίας την ώρα της καταγραφής.
Ελένη Κωνσταντάτου, Set Designer. Με άλλο λόγια, η hig – tech καλλιτέχνης της ομάδας. Το κατανοώ την κάτοψη έχει άλλο νόημα πλέον. Έτοιμη να δώσει νέα τεχνολογία για να εξηγήσει την πολυπλοκότητα σκέψης του εκάστοτε μηχανικού με μια πιο fun διάσταση. Η “Καλέ αυτό γίνεται και αλλιώς! Να σου δείξω;”
Φλώρα Βάβουλα, Εργοθεραπεύτρια. Η “Doer” της ομάδας. Το άτομο που μόλις καταλάβει κάτι είναι πρόθυμη να το δοκιμάσει και να το εφαρμόσει την αμέσως επόμενη στιγμή. Εκείνη που στην πρώτη συνάντηση της καταγραφής έβγαλε μολύβι και χαρτί ξεκινώντας να σημειώνει πριν ακόμα μπούμε στον χώρο. Προσανατολισμένη στο στόχο και αφιερωμένη σε αυτόν.
Θεοχάρης Μαρινέλης, Φοιτητής Διοίκηση Επιχειρήσεων Πα.Δ.Α. – Αθλητής Tae kwon do. Σχεδόν από την αρχή της δράσης συντέλεσε στην οργάνωση του εκπαιδευτικού υλικού, ήρθε στην εκπαίδευση και διασκέδασε όλη την διαδικασία της καταγραφής, δημιουργώντας την ατμόσφαιρα που όλοι χρειαζόμασταν.
Ευάγγελος Αυγουλάς, Νομικός Σύμβουλος. Ο άνθρωπος που άκουσε την ιδέα της δράσης, ίσως πριν να δημιουργηθεί επίσημα η Career Sign. Εκείνος που μας έδινε τις απαραίτητες πληροφορίες για το τι μπορεί να γίνει και πώς σε σχέση με τις κινήσεις μας στο Πανεπιστήμιο.
Θάλεια Κιούση, Υπεύθυνη Προσβασιμότητας. Από την γέννηση της ιδέας μέχρι και την υλοποίηση της είναι εκεί. Η πολυπράγμων, Θάλεια, ήταν μία από τις εκπαιδεύτριες της δράσης, συμμετείχε στις επιτόπιες αυτοψίες του Πα.Πει., κατέγραψε το μεγαλύτερο μέρος του υλικού και συμμετείχε στην οργάνωση του έργου. Ο άνθρωπος που πήγε και μόνος του για καταγραφή στο Πα.Πει. και υπάρχει φωτογραφικό υλικό για το πως ήταν μετά… Με νοιάξιμο και αγάπη μετέδωσε σε όλη την ομάδα τα ιδανικά της, αλλάζοντας λίγο την οπτική όλων μας. Πώς να ξεχάσεις άλλωστε την διαφορά του αξιολογώ και του καταγράφω που τόσο ξεκάθαρα έθιξε στην εκπαίδευση. “Εμείς κάνουμε καταγραφή. Η αξιολόγηση θα γίνει από το κάθε άτομο ξεχωριστά.” Μάλιστα, Θάλεια. Σε ευχαριστούμε. Καταλάβαμε!
Χρυσάνθη Γεωργαντά, Σύμβουλος Σταδιοδρομίας – Πολιτικός Μηχανικός – Υποψήφια Διδάκτωρ. Η Υπεύθυνη Διαχείρισης της Δράσης. Μέσα στην πολυσύνθετη πραγματικότητά της, βρήκε τον τρόπο να κάνει την οργάνωση και τήρηση χρονοδιαγραμμάτων, την εκπαίδευση και την καταγραφή, τις αναφορές και τις παρουσιάσεις της δράσης. Με το κλασικό της πλέον “Όλα (θα) πάνε εξαιρετικά καλά!” μετέδιδε την θετική ενέργεια μέσα από το χαμόγελο της, ενώ δεν την κράτησε πίσω ούτε ένα ατύχημα που είχε, αφού.. Όλα (θα) πάνε εξαιρετικά καλά! Σωστά;
Αυτή η ομάδα ήταν έτοιμη για όλα! Ήθελε να είναι εκεί που βρισκόταν. Ποιος θα ξεχάσει το συνεχόμενο οχτάωρο της πρώτης ημέρας στο Πανεπιστήμιο για την καταγραφή; Απόγευμα γιατί το πρωί υπήρχαν δουλειές, μαθήματα κλπ. Αυτή η ομάδα… Έβρισκε την ενέργεια να δρα, όταν η ενέργεια είχε τελειώσει! Διαλύοντας όλους τους νόμους της φυσικής! Γιατί η ενέργεια του καθενός μέσα σε μία ομάδα δρα πολλαπλασιαστικά, όταν η ομάδα είναι δεμένη.
Το υλικό δημιουργήθηκε από ανθρώπους που νοιάζονται τόσο για τον χώρο της συμβουλευτικής, όσο και για τις ίσες ευκαιρίες όλων, με τις καλύτερες των προθέσεων. Έτσι, λοιπόν, είμαστε στη διάθεση σας για σχόλια, ερωτήματα, δικτύωση και βελτιστοποίηση. Για ό,τι χρειαστείτε μπορείτε να επικοινωνήσετε με την Γεωργαντά Χρυσάνθη, υπεύθυνη του έργου, στο: c_georganta@yahoo.gr και την Career Sign στο info@careersign.gr.
Ευχαριστούμε όλους εσάς που διαβάζετε αυτό το υλικό, γιατί για αυτό το σκοπό δημιουργήθηκε. Σας ευχαριστούμε που του δίνετε αξία και σας προτείνουμε να πάρετε ιδέες, να το αξιολογήσετε, να είστε σκεπτικιστές και είμαστε εδώ για να αναθεωρήσουμε μαζί όλα τα σημεία. Άλλωστε από τα “Σημεία” πήρε φόρα…
Γενικές Πληροφορίες Τμήματος
Το τμήμα Πληροφορικής του Πα.Πει. διαρκεί 8 εξάμηνα και οι σπουδές του αφορούν στην θεωρητική, αλλά και και την εφηρμοσμένη Πληροφορική. Στο 5ο εξάμηνο οι φοιτητές καλούνται να επιλέξουν μία κατεύθυνση από τις παρακάτω:
- Τεχνολογία Λογισμικού και Ευφυή Συστήματα,
- Διαδικτυακά και Υπολογιστικά Συστήματα
- Πληροφοριακά Συστήματα.
Μπορείτε να βρείτε τον οδηγό σπουδών του τμήματος, κάνοντας κλικ εδώ.
Το συγκεκριμένο τμήμα, το 2018, προκήρυξε 8 θέσεις για μαθητές με σοβαρές παθήσεις και 160 θέσεις στο γενικό μηχανογραφικό.
Καταγραφή Προσβασιμότητας
ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΜΗΜΑΤΟΣ
Η ιστοσελίδα του Τμήματος Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς παρουσιάζει 77% συμμόρφωση σύμφωνα με το Πρότυπο Web Content Accessibility Guidelines 2.0 (WCAG 2.0).
Η ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου παρέχει την δυνατότητα επιλογής μεγέθους γραμμάτων, ενώ δεν διαθέτει μπάρα προσβασιμότητας για άτομα με αναπηρία, λειτουργία ανάγνωσης κειμένου, δυνατότητα επιλογής χρωμάτων, αντίθεσης και δυνατότητα πλοήγησης από το πληκτρολόγιο.
Χρήστες με αναπηρία που πλοηγήθηκαν στην ιστοσελίδα μας επιβεβαίωσαν την δυσχερή πρόσβαση που προσφέρει.
ΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ
Ένα Πανεπιστήμιο και ένας οργανισμός δεν αποτελείται μόνο από κτήρια, αλλά και από τους εργαζόμενους του. Συχνά μάλιστα, οι τελευταίοι είναι εκείνοι που παίζουν σημαντικότερο ρόλο για την φοιτητική ζωή των σπουδαστών, από τις ίδιες τις εγκαταστάσεις. Για τον λόγο αυτό δημιουργήθηκε ένα ερωτηματολόγιο αποκλειστικά για την δράση αυτή, ώστε να υπάρξει μια πρώτη καταγραφή των στάσεων των καθηγητών.
Μέθοδος: Η συμπλήρωση των ερωτηματολογίων, για τους ακαδημαϊκούς, έγινε με αποστολή e-mail στο ακαδημαϊκό τους e-mail, το οποίο υπάρχει στον ηλεκτρονικό τόπο του τμήματος. Ενώ, ταυτόχρονα οι εθελοντές βρέθηκα στο χώρο του Πανεπιστημίου, μοιράζοντας σε έντυπη μορφή το ερωτηματολόγιο, στους καθηγητές τους τμήματος που ήταν εκείνη τη στιγμή στο Πανεπιστήμιο και ήταν πρόθυμοι να αφιερώσουν μερικά λεπτά για την συμπλήρωση του.
Το ερωτηματολόγιο αποτελείτο από 33 ερωτήσεις, εκ των οποίων οι 30 ήταν κλειστού τύπου (Ναι/Όχι και κλίμακας Likert) και οι 3 ανοιχτού τύπου.
Συμμετέχοντες: Ο αριθμός των καθηγητών που συμπλήρωσε τελικά το ερωτηματολόγιο ήταν πέντε (5): δύο (2) μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τρεις (3) με την έντυπη μορφή.
Αποτελέσματα: Από τους καθηγητές που απάντησαν (Βαθμός απόκρισης 16,66%), οι τέσσερις (4) ήταν άντρες και μία (1) γυναίκα. Τα μαθήματα που διδάσκουν (σε γενικές κατηγορίες) είναι τα ακόλουθα:
- Δίκτυα Υπολογιστών
- Τεχνολογίες Διαδικτύου
- Ανάπτυξη Λογισμικού για τον Παγκόσμιο Ιστό
Τέσσερις από τους πέντε δήλωσαν πως δεν είχαν φοιτητή με οπτική αναπηρία, τρεις από αυτούς όμως έχει χρειαστεί να περιγράψουν σχήμα σε άτομο που δεν έβλεπε. Ένας καθηγητής είχε λάβει μαθήματα για το πως να διδάσκει σε άτομα με αναπηρία όρασης. Στο σύνολο τους οι καθηγητές είχαν τις σημειώσεις τους σε ηλεκτρονικό αρχείο και μάλιστα, τέσσερις από αυτούς έδιναν και τις διαφάνειές τους στους φοιτητές.
Δύο εκ των καθηγητών γνώριζαν για το εναλλακτικό κείμενο και το χρησιμοποιούσαν σε ιστοσελίδα και τρεις στους πέντε καθηγητές δήλωσαν πως επιτρέπουν την ηχογράφηση των διαλέξεων τους. Όμως, 3 καθηγητές δεν γνώριζαν αν υπήρχαν υπολογιστές με ανάγνωση οθόνης, ένας δήλωσε πως δεν υπήρχαν και ένας ακόμα πως υπήρχαν.
Τρεις στους πέντε δήλωσαν πως δεν είχαν κάποιον φοιτητή με αναπηρία ακοής. Τέσσερις στους πέντε δεν χρησιμοποιούν στις διαλέξεις τους εύκολο λεξιλόγιο (ανεξαρτήτως ορολογίας) και μιλάνε κοιτώντας τον πίνακα και έχοντας “πλάτη” στους μαθητές.
Φαίνεται να είναι διατεθειμένοι να προσαρμόσουν την εμφάνιση τους αν χρειαστεί (πχ. να ξυρίσουν το μουστάκι τους), με εξαίρεση ένα άτομο που δήλωσε πως δε θα το έκανε. Σχετικά με τη διερμηνεία στη νοηματική γλώσσα κατά την διάρκεια του μαθήματος, οι καθηγητές δε γνώριζαν αν θα τους δυσκόλευε, με εξαίρεση ένα άτομο που δήλωσε πως θα τον αποσπούσε από το μάθημα. Παρόλα αυτά δήλωσαν πως θα επικοινωνούσαν με ένα άτομο με απώλεια ακοής με γραπτή επικοινωνία (2 άτομα), με χειλεανάγνωση (1 άτομο) ή δεν γνώριζαν τον τρόπο επικοινωνίας που θα χρησιμοποιούσαν (3 άτομα).
Τρεις στους πέντε δήλωσαν πως δεν είχαν κάποιον φοιτητή με κινητικές δυσκολίες. Τρεις στους πέντε υποστηρίζουν πως στο χώρο, όπου κάνουν μάθημα, υπάρχει αρκετός χώρος για να κινηθεί αμαξίδιο, ένας δηλώνει πως δεν υπάρχει χώρος και ένας δεν γνωρίζει.
Μάλιστα, δύο (από τους πέντε) καθηγητές έχουν ζητήσει να γίνει το μάθημα τους σε αίθουσα προσβάσιμη σε αμαξίδιο. Τέλος, όλοι δηλώνουν πως το γραφείο τους είναι “προσβάσιμο σε αμαξίδιο”. Στην ερώτηση, όμως, “Πώς ορίζεται την φράση «προσβάσιμο σε αμαξίδιο»;” οι απαντήσεις ήταν οι εξής:
- 1 άτομο επέλεξε “Υπάρχει τρόπος προσέγγισης, με ανελκυστήρα, αλλά συχνά δε λειτουργεί”
- 2 άτομα επέλεξαν “Υπάρχει τρόπος προσέγγισης με λίγη βοήθεια από κάποιον άλλο άνθρωπο”
- 2 άτομα επέλεξαν “Υπάρχει τρόπος προσέγγισης, γιατί εγώ θα μετακινηθώ σε όποιον χώρο χρειαστεί για να συναντήσω τον φοιτητή.”
Συμπεράσματα: Αρχικά, η απόκριση των καθηγητών θεωρείται ανεπαρκής για να μπορέσει κάποιος να εξάγει ασφαλή αποτελέσματα για το σύνολο των καθηγητών. Από την άλλη μεριά, δεν είναι ενθαρρυντικό το γεγονός πως μόνο δύο ήταν οι καθηγητές που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα συμπλήρωσης ερωτηματολογίου περί προσβασιμότητας μέσω e-mail. Μοιάζει πως η επικοινωνία μέσω e-mail ίσως να μην είναι τόσο αποδοτική στην πλειοψηφία των καθηγητών με μερικές εξαιρέσεις.
Οι καθηγητές δεν έχει τύχει να έχουν εκπαιδεύσει φοιτητές με αναπηρία, αλλά μοιάζει να μην έχουν εκπαιδευτεί και για τον τρόπο να το κάνουν. Ένα παράδειγμα αυτού είναι πως κανείς δεν επέλεξε να αξιοποιήσει έναν διερμηνέα για την επικοινωνία, με κάποιον φοιτητή με αναπηρία ακοής (είτε είναι για χειλεανάγνωση ή για νοηματική γλώσσα).
Συμπερασματικά, οι καθηγητές μοιάζει να θέλουν να προσαρμοστούν και να εκπαιδευτούν, ώστε να μπορούν να παρέχουν την ίδια υπηρεσία/εκπαίδευση σε όλους (πχ.: η πρόθεση να ξυρίσουν το μουστάκι). Μάλιστα, αυτό πιστοποιείται και από την αντίδραση καθηγητών άλλων τμημάτων οι οποίοι σταματούσαν τους εθελοντές κατά την διάρκεια της καταγραφής προσβασιμότητας για να ενημερωθούν για τη δράση και να ρωτήσουν περισσότερες πληροφορίες.
ΚΤΗΡΙΑΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ
ΙΣΟΓΕΙΟ
ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΟ – ΑΥΛΗ
Το πεζοδρόμιο έξω από το κεντρικό κτήριο του Πανεπιστημίου έχει μία μοναδική ράμπα μπροστά από το φυλάκιο στην κεντρική είσοδο. Μέσω της ράμπας μπαίνεις στον εξωτερικό χώρο του κτηρίου μπροστά από την είσοδο.
Αν επιλέξεις να μπεις από την είσοδο των οχημάτων μπορείς να βρεθείς στην «αυλή» του κτηρίου όπου έχει εξωτερικά parking χωρίς ειδική σήμανση για αναπηρικά αυτοκίνητα και να κατευθυνθείς προς το γκαράζ. Αυτός ο χώρος και ο εξωτερικός χώρος της κύριας εισόδου ενώνονται με δύο σκαλοπάτια.
Υπάρχει και δεύτερη ράμπα για είσοδο στο κτήριο επί της οδού Καραολή & Δημητρίου η οποία βγαίνει απευθείας στον 1ο όροφο. Το πεζοδρόμιο από αυτήν την πλευρά είναι αρκετά επικλινές και χωρίς ράμπα. Η ράμπα που μπαίνει μέσα στο κτήριο δεν έχει κλίση και έχει κιγκλίδωμα. Οδηγεί μέσα από δίφυλλες μεγάλες πόρτες στα αμφιθέατρα του 1ου ορόφου.
ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ “ΑΘ. ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ”
Εάν μπεις από την κύρια είσοδο των πεζών, αριστερά από το φυλάκιο, θα βρεις τον πρώτο χώρο του κτηρίου στα αριστερά σου, εκεί βρίσκεται το αμφιθέατρο”Αθ. Κανελλόπουλος” γνωστό ως “Παλιό αμφοθέατρο”. Για να το προσπελάσεις θα πρέπει να ανέβεις 3 σκαλοπάτια περίπου 17cm. ή να χρησιμοποιήσεις ράμπα μήκους 6m. και ύψους 0,50m. με κιγκλίδωμα.
Οι πόρτες για να προχωρήσεις προς το εσωτερικό είναι διπλές με 1,30m. άνοιγμα και ανοίγουν με έλξη. Στο εσωτερικό υπάρχουν βιδωμένα καθίσματα μπροστά από ένα κυλικείο (μη λειτουργικό) το οποίο έχει ύψος μπάρας εξυπηρέτησης 1,15m. Η είσοδος προς το αμφιθέατρο γίνεται από δύο πόρτες, αριστερά και δεξιά του κυλικείου. Οι πόρτες αυτές είναι διπλές και το κάθε φύλλο έχει άνοιγμα 0,90m.
Για τον κύριο χώρο του αμφιθεάτρου πρέπει να ανέβεις 11 σκαλοπάτια με κιγκλίδωμα σε κάθε μεριά. Αυτά τα σκαλοπάτια σε οδηγούν στην μέση των αμφιθεατρικών καθισμάτων. Πίσω σου υπάρχουν υπερυψωμένα κι άλλα καθίσματα. Για να φτάσεις την έδρα πρέπει να κατέβεις 12 πλατύσκαλα (80cm. πλάτος και 16cm. ύψος). Σε κάθε πλατύσκαλο υπάρχουν έδρανα ύψους 75cm. με φιξ καρέκλες. Η έδρα βρίσκεται πάνω σε σκαλοπάτι 20cm.
Για το αμφιθέατρο υπάρχει και προσβάσιμη είσοδος σε αμαξίδια. Αυτή βρίσκεται δεξιά της δεξιάς εισόδου. Εκεί υπάρχει μία μονίμως ανοιχτή πόρτα από την οποία κατεβαίνουν 3 σκαλοπάτια ύψους 18 cm. Εκεί υπάρχει αναβατόριο. Σε οδηγεί σε έναν τσιμεντένιο χώρο όπου βρίσκεται το μηχανοστάσιο. Η τρίτη πόρτα στα αριστερά (κλειδωμένη) είναι η είσοδος όπου με ράμπα (μήκους 210cm. και ύψους 50cm. χωρίς κιγκλίδωμα) οδηγεί στο χαμηλότερο σημείο του αμφιθεάτρου. Το σημείο αυτό είναι ανάμεσα στην έδρα και στα έδρανα χωρίς πρόσβαση σε κάποιο κάθισμα.
Ο συνολικός αυτός χώρος, αμφιθέατρο, μηχανοστάσιο και κυλικείο ενώνεται με την κεντρική είσοδο του κτηρίου εσωτερικά. 6 σκαλοπάτια των 17cm. ύψους τα οποία διαθέτουν αναβατόριο αλλά όχι κιγκλίδωμα. Οι σκάλες αυτές οδηγούν σε ένα πλάτωμα που στα αριστερά έχει μία πόρτα 73cm άνοιγμα, με πετούγια που ωθείται προς τα μέσα και εκεί υπάρχει ΑΤΜ της Eurobank χωρίς ηχητική υποστήριξη. Το πλάτωμα αυτό έχει δίφυλλες πόρτες έλξης που οδηγούν στην κεντρική είσοδο του Πανεπιστημίου.
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΙΣΟΔΟΣ
Εφ’ όσον μπαίνεις στο Πανεπιστήμιο από την κεντρική είσοδο στην οδό Δεληγιώργη θα χρειαστεί να ανέβεις 9 σκαλοπάτια 17cm. χωρίς κιγκλίδωμα. Αυτά τα σκαλοπάτια διαθέτουν αναβατόριο. Η χρήση του αναβατορίου γίνεται μόνο από το προσωπικό του Πανεπιστημίου. Για το εξωτερικό αναβατόριο απευθυνθείτε στο φυλάκιο της εισόδου. Οι πόρτες για το κεντρικό κτήριο είναι πολλαπλών φύλλων με έλξη και πετούγια.
Μπαίνοντας στον χώρο δεξιά είναι η υποδοχή για τις πληροφορίες με την εξυπηρετικότατη Βαρβάρα. Εκείνη θα σε καθοδηγήσει σε ό,τι χρειαστείς. Το ύψος του πάγκου είναι 110cm.
Μπαίνοντας στον χώρο ευθεία είναι οι σκάλες που οδηγούν στο κυλικείο (αριστερά) και στα αμφιθέατρα (δεξιά). Οι σκάλες έχουν 8 σκαλοπάτια των 15cm. χωρίς κιγκλίδωμα με αναβατόριο στα αριστερά.
Αριστερά είναι οι πόρτες για την Αίθουσα Τελετών.
Ανάμεσα στο αμφιθέατρο και στο αναβατόριο υπάρχουν στον τοίχο ψηλά εμπόδια, συνηθισμένα στο Πανεπιστήμιο, μία πυροσβεστική φωλιά και ένας πυροσβεστήρας.
ΙΣΟΓΕΙΟ
Φτάνοντας στο πρώτο επίπεδο βρίσκουμε στα αριστερά (τέρμα) ελικοειδείς σκάλες που πηγαίνουν σε πιο κάτω και πιο πάνω επίπεδα. Για να ανέβεις από εκεί στον 1ο όροφο περνάς 28 σκαλοπάτια που ανά 4 έχουν πλατύσκαλο χωρίς κιγκλίδωμα. Στην εσοχή της ελικοειδούς σκάλας υπάρχει ασανσέρ. Αυτό το ασανσέρ είναι η μόνη προσβάσιμη δίοδος στην βιβλιοθήκη που βρίσκεται στο υπογειο -2. Η καμπίνα του ασανσέρ είναι 100cm.*95cm. και το άνοιγμα συρόμενης πόρτας είναι 69cm χωρίς ηχητική σήμανση. Το ασανσέρ πάει στους ορόφους -2 έως 5.
Στον τοίχο αριστερά του ασανσέρ υπάρχει λειτουργικό καρτοτηλέφωνο πιο χαμηλό από τα τυπικά με ύψος 80cm.
Στον τοίχο δεξιά από το ασανσέρ υπάρχει ψύκτης με ύψος 110cm.
Το κυλικείο, που βρίσκεται δίπλα από τον ψύκτη, είναι λειτουργικό και έχει γκισέ εξυπηρέτησης 110cm. Δεξιά του γκισέ είναι η είσοδός του κυλικείου το οποίο βρίσκεται σε ευρύχωρη αίθουσα, έξω από την οποία υπάρχουν χαμηλά τραπεζάκια και ψηλά stand.
Δεξιά από το κυλικείο έχει ψηλό εμπόδιο στον τοίχο, μία πυροσβεστική φωλιά.
Δεξιά από το κυλικείο είναι η Αίθουσα 002. Έχει δύο εισόδους, όπως σχεδόν κάθε αίθουσα, με βαριές μεγάλες πόρτες που έχουν μικρό πόμολο και ανοίγουν προς τα έξω. Η αίθουσα διαθέτει ασπροπίνακα πίσω από την έδρα που είναι ανεβασμένη σε δύο σκαλοπάτια. Είναι αμφιθεατρικά τα έδρανα (ύψους 75cm.) πάνω σε πλατύσκαλα σκαλοπάτια πλάτους 84cm. και ύψους 14cm.
Φτάνοντας στο 1ο επίπεδο και δεξιά από τις σκάλες που σε φέρνουν εκεί (πάνω από τον γκισέ πληροφοριών) βρίσκεται ο υπόλοιπος όροφος με τα εργαστήρια Η/Υ. Προχωρώντας προς τον κυρίως χώρο θα βρεθούμε μπροστά στις κεντρικές σκάλες του κτηρίου που οδηγούν στους πάνω ορόφους. Αυτές οι σκάλες είναι διπλές και η αριστερή διαθέτει αναβατόριο που οδηγεί στον 1ο και 2ο όροφο. Οι σκάλες αυτές έχουν 28 σκαλοπάτια με ενδιάμεσο πλάτωμα και κιγκλίδωμα. Οι σκάλες αιωρούνται έχοντας ως αποτέλεσμα να αποτελούν ψηλά εμπόδια για χρήστες (ή μη) λευκού μπαστουνιού.
Πίσω από τις σκάλες υπάρχουν τα δύο ασανσέρ που έρχονται από το γκαράζ και σταματάνε στο ισόγειο, 3ο, 4ο και 5ο όροφο. Το αριστερό ασανσέρ έχει άνοιγμα πόρτας 77cm. και το δεξί 78cm. Διαθέτουν συρόμενες πόρτες αλλά όχι ηχητικές σημάνσεις.
Συνεχίζοντας δεξιά συναντάμε έναν πίνακα μες στην μέση του χώρου (ψηλό εμπόδιο) και δίπλα ένα σύμπλεγμα χώρων που είναι ο συμβουλευτικός σταθμός των φοιτητών (με άνοιγμα πόρτας 90cm.), οι τουαλέτες και οι αναπηρικές τουαλέτες.
Πηγαίνοντας τέρμα δεξιά βρίσκουμε τον τελευταίο ανελκυστήρα στην εσοχή μίας κυκλικής σκάλας. Έχει άνοιγμα συρόμενης πόρτας 77cm. και καμπίνα 90cm.*95cm, χωρίς ηχητική σήμανση. Αριστερά από την σκάλα υπάρχει ψηλό εμπόδιο, ένας μεγάλος πίνακας ανακοινώσεων. Το ασανσέρ πάει στους ορόφους 1-5.
ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
(υπόγειο -2)
Πώς φτάνουμε στην βιβλιοθήκη;
Από το ισόγειο παίρνεις το ασανσέρ που είναι τέρμα αριστερά δίπλα από το κυλικείο. Αυτό το ασανσέρ είναι η μόνη προσβάσιμη δίοδος στην βιβλιοθήκη που βρίσκεται στο υπόγειο -2. Η καμπίνα του ασανσέρ είναι 100cm.*95 cm. και το άνοιγμα πόρτας είναι 69cm, χωρίς ηχητική σήμανση. Μόλις φτάσεις στο -2 όμως το άνοιγμα της πόρτας είναι μόλις 67cm. Εκεί υπάρχει πόρτα 95cm., πατάς το κουδούνι που έχει ύψος 137cm., σπρώχνεις την πόρτα και μπαίνεις στη βιβλιοθήκη.
Εάν θες να πας με σκάλες από το ισόγειο παίρνεις τις μεσαίες κυκλικές σκάλες που οδηγούν στην βιβλιοθήκη μέσω 31 σκαλοπατιών με ενδιάμεσα πλατώματα. Περνάς τα αντικλεπτικά μηχανήματα και φτάνεις στο γκισέ εξυπηρέτησης που υπάρχει η βιβλιοθηκονόμος.
Αριστερά από το γκισέ υπάρχουν 4 σκαλοπάτια που έχουν ράμπα με πολύ καλή κλίση μήκους περίπου 7m. με κιγκλίδωμα. Αυτή η ράμπα οδηγεί στο αναγνωστήριο με πάγκους ύψους 67cm.
Η βιβλιοθήκη έχει ακόμα ένα υπόγειο που μπορείς να το προσπελάσεις μόνο από 12 σκαλοπάτια χωρίς κιγκλίδωμα, ράμπα ή αναβατόριο.
Ο χώρος διαθέτει ηλεκτρονικούς υπολογιστές.
Υπηρεσίες Στήριξης Χρηστών με Αναπηρία
Η AMELib (Accessible Multi-modal Electronic Library) στοχεύει στην ενίσχυση της προσπάθειας άρσης των εμποδίων για τους εντυπο-ανάπηρους χρήστες των ελληνικών ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών.
H Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης του Πανεπιστημίου Πειραιώς συμμετέχει στο συγκεκριμένο ψηφιακό αποθετήριο. Απώτερος σκοπός της βιβλιοθήκης είναι να συνεργαστεί με τους ενδιαφερόμενους χρήστες ώστε, να ψηφιοποιήσει τα βιβλία (κυρίως Διδακτικά εγχειρίδια), στους κατάλληλους μορφότυπους, σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες τους.
Η Βιβλιοθήκη διαθέτει σταθμό εργασίας για άτομα με αναπηρία σε προσβάσιμο σημείο. Ο σταθμός είναι εξοπλισμένος με το απαραίτητο λογισμικό και υποστηρικτικό υλικό προκειμένου να καθιστά προσβάσιμη τη γνώση και την πληροφορία στους ανάπηρους χρήστες της βιβλιοθήκης. Στο σταθμό εργασίας υπάρχει υπολογιστής στον οποίο έχει εγκατασταθεί το λογισμικό NVDA, AMIS, CALIBRE.
Προσβάσιμη Πολυτροπική Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Η AMELib αποσκοπεί στο να παρέχει βιβλία σε προσβάσιμη μορφή από τους έντυπο-ανάπηρους (print-disabilities) χρήστες των βιβλιοθηκών μελών του ΣΕΑΒ, όπως είναι το Πα.Πει., μέσω διαδικτύου. Σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση με Αριθ. ΥΠΠΟ/ΔΙΟΙΚ/98546 (ΦΕΚ Β2065 24.10.2007) «Αναπαραγωγή έργου πνευματικής ιδιοκτησίας προς όφελος τυφλών και κωφαλάλων και επέκταση της ρύθμισης σε άλλες κατηγορίες ατόμων με αναπηρίες», διατίθεται συλλογή προσβάσιμων τεκμηρίων σε pdf, word, daisy, και mp3.
Οι ενδιαφερόμενοι δικαιούχοι εγγράφονται στην υπηρεσία και αποκτούν το δικαίωμα πρόσβασης στη συλλογή αλλά και τη δυνατότητα να ζητήσουν οι ίδιοι τη μετατροπή των βιβλίων που χρειάζονται για τις σπουδές τους.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις υπηρεσίες προσβασιμότητας της βιβλιοθήκης επικοινωνήστε στα εξής τηλέφωνα επικοινωνίας: 2104142022 και 2104142035 καθημερινά 8.00-20.00 και e-mail επικοινωνίας: anthi@unipi.gr, library@unipi.gr. (ανακοίνωση της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Πειραιώς 16 Ιανουαρίου 2019)
Η βιβλιοθήκη δεν διαθέτει συγγράμματα σε γραφή Braille.
1ος ΟΡΟΦΟΣ
TO GET THERE
Για να φτάσεις στον 1ο όροφο μπορείς είτε από τις σκάλες της κεντρικής εισόδου (διαθέτουν αναβατόριο), είτε από τα δύο ακριανά ασανσέρ του ισογείου, είτε από τις πλαϊνές εισόδους (η μία με ράμπα)
Τα ασανσέρ για τον 1ο όροφο βρίσκονται:
- Από την κεντρική είσοδο, ανεβαίνουμε τις σκάλες ή το αναβατόριο και βρίσκουμε στα αριστερά μας το ένα ασανσέρ δίπλα στο κυλικείο με καμπίνα 1m.* 95cm και άνοιγμα στον 1ο όροφο 72cm.
- Από την κεντρική είσοδο, ανεβαίνουμε τις σκάλες ή το αναβατόριο, συνεχίζουμε τέρμα δεξιά μας και βρίσκουμε όμοιο ασανσέρ.
Οι σκάλες για τον πρώτο όροφο βρίσκονται:
- Από την κεντρική είσοδο, ανεβαίνουμε τις σκάλες ή το αναβατόριο και βρίσκουμε στα αριστερά μας -δίπλα από το ασανσέρ- 27 σκαλοπάτια, τα οποία ανά 4 διαθέτουν πλατύσκαλο, χωρίς κιγκλίδωμα.
- Από την κεντρική είσοδο, ανεβαίνουμε τις σκάλες ή το αναβατόριο, συνεχίζουμε τέρμα δεξιά όπου – δίπλα από το ασανσέρ- βρίσκουμε 27 σκαλοπάτια, τα οποία ανά 4 διαθέτουν πλατύσκαλο, χωρίς κιγκλίδωμα.
- Από την κεντρική είσοδο, ανεβαίνουμε τις σκάλες ή το αναβατόριο, προχωράμε προς τα δεξιά και στην μέση του κτηρίου βρίσκουμε δύο αντικριστές σκάλες που οδηγούν και οι δύο στον πάνω όροφο. Αυτές οι σκάλες είναι διπλές και η αριστερή διαθέτει αναβατόριο που οδηγεί στον 1ο και 2ο όροφο. Έχουν από 28 σκαλοπάτια με ενδιάμεσο πλάτωμα και κιγκλίδωμα. Οι σκάλες αιωρούνται έχοντας ως αποτέλεσμα να αποτελούν ψηλά εμπόδια για χρήστες (ή μη) λευκού μπαστουνιού.
Οι πλαϊνές είσοδοι είναι:
- Η προσβάσιμη πλαϊνή είσοδος για τον 1ο όροφο βρίσκεται επί της οδού Καραολή & Δημητρίου αριστερά της κεντρικής εισόδου. Η κλίση του δρόμου είναι αρκετά μεγάλη και η μόνη ράμπα για να ανέβεις από τον δρόμο στο πεζοδρόμιο είναι μπροστά στην κεντρική είσοδο του Πανεπιστημίου. Δεν υπάρχει οδηγός όδευσης τυφλών. Από το πεζοδρόμιο προς τον 1ο όροφο υπάρχει ράμπα πλάτους 80cm. χωρίς κλίση (εφόσον έχει κλίση το ίδιο το πεζοδρόμιο), με κιγκλίδωμα η οποία οδηγεί σε μεγάλες διπλές πόρτες έλξης με πετούγια. Άνοιγμα εκάστοτε φύλλου 75cm. Μπαίνει δίπλα από το αμφιθέατρο 101.
- Η άλλη πλαϊνή είσοδος βρίσκεται επί της οδού Τσαμαδού δεξιά της κεντρικής εισόδου. Η κλίση του δρόμου είναι αρκετά μεγάλη και η μόνη ράμπα για να ανέβεις από τον δρόμο στο πεζοδρόμιο είναι μπροστά στην κεντρική είσοδο του Πανεπιστημίου. Δεν υπάρχει οδηγός όδευσης τυφλών. Από το πεζοδρόμιο προς τον 1ο όροφο υπάρχουν σκάλες οι οποίες οδηγούν σε μεγάλες διπλές πόρτες έλξης με πετούγια. Άνοιγμα εκάστοτε φύλλου 75cm. Μπαίνει δίπλα από το αμφιθέατρο 108.
WHILE THERE
1ος όροφος
ΑΝΩ ΔΙΑΖΩΜΑ
Μπαίνοντας από το αριστερό ασανσέρ ή τις αριστερές σκάλες φτάνεις στον χώρο του 1ου ορόφου. Στα δεξιά ο τοίχος έχει 3 καρτοτηλέφωνα σε ύψος 1m., εκ των οποίων το 1 μόνο λειτουργικό.
Συνεχίζοντας στα δεξιά βρίσκουμε το άνω διάζωμα του ορόφου που είναι προσπελάσιμο με τόσα σκαλοπάτια και κιγκλίδωμα που υποστηρίζει αναβατόριο. Εδώ υπάρχουν οι Γραμματείες των Ακαδημαϊκών Τμημάτων εκτός των Τμημάτων Πληροφορικής και Ψηφιακών Συστημάτων.
ΚΑΤΩ ΔΙΑΖΩΜΑ
Δίπλα από το άνω διάζωμα υπάρχουν σκάλες για το κάτω διάζωμα με κιγκλίδωμα που υποστηρίζει αναβατόριο.
Εδώ είναι η Σχολή Ναυτιλίας και Βιομηχανίας και οι γραμματείες για τα τμήματα Ναυτιλιακών Σπουδών, Βιομηχανικής Διοίκησης και Τεχνολογίας και η Φοιτητική Μέριμνα. Ο χώρος διαθέτει ψηλά εμπόδια. Τα γκισέ εξυπηρέτησης στον χώρο είναι ύψους 105cm.
ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ
Στο ισόγειο, στον 1ο και στον 2ο όροφο λειτουργούν σταθερά γραφεία εξυπηρέτησης φοιτητών. Στον 1ο όροφο ο Θανάσης είναι ο χειριστής των αναβατορίων. Το γραφείο του βρίσκεται δίπλα στο αναβατόριο που πάει στο κάτω διάζωμα, σχεδόν απέναντι από το αμφιθέατρο 104. Το γκισέ εξυπηρέτησης είναι ύψους 104cm.
ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΗ ΕΙΣΟΔΟΣ
Στα αριστερά από το ασανσέρ υπάρχει ψηλό εμπόδιο, ένας πίνακας ανακοινώσεων.
Αριστερά από τον πίνακα ανακοινώσεων είναι η προσβάσιμη έξοδος. Διαθέτει διπλές, μεγάλες πόρτες με άνοιγμα εκάστοτε φύλλου 75cm. Για να ανοίξουν τις σπρώχνεις προς τα έξω. Σε οδηγούν στην οδό Καραολή & Δημητρίου μέσω ράμπας πλάτους 80cm. χωρίς κλίση, με κιγκλίδωμα. Η κλίση του δρόμου είναι αρκετά μεγάλη και η μόνη ράμπα για να κατέβεις στον δρόμο στο πεζοδρόμιο είναι μπροστά στην κεντρική είσοδο του Πανεπιστημίου. Δεν υπάρχει οδηγός όδευσης τυφλών.
Δεξιά από την προσβάσιμη είσοδο-έξοδο ξεκινάνε τα αμφιθέατρα στην σειρά.
ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ 101
Βαριά πόρτα έλξης με στρογγυλό πόμολο και με μεγάλο άνοιγμα. Τα φώτα ανάβουν αυτόματα. Η έδρα βρίσκεται σε υπερυψωμένο πλάτωμα με δύο σκαλιά. Η αίθουσα διαθέτει ασπροπίνακα και είναι επίπεδη (όχι αμφιθεατρική). Τα έδρανα είναι σταθερά με σταθερές καρέκλες, έχουν ύψος 78cm.
ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ 102
Έχει δύο εισόδους δεξιά και αριστερά με βαριές, μεγάλες πόρτες έλξης με πόμολο. Είναι αμφιθεατρικό με σκαλιά ύψους 14cm. και ενδιάμεσα πλατώματα 83cm. Τα έδρανα είναι σταθερά με σταθερές καρέκλες, έχουν ύψος 78cm. Η έδρα βρίσκεται σε υπερυψωμένο πλάτωμα με δύο σκαλιά. Η αίθουσα διαθέτει ασπροπίνακα.
Δεξιά από την είσοδο του 102 υπάρχει χαλασμένο καρτοτηλέφωνο σε ύψος 1m.
ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ 103
Έχει δύο εισόδους δεξιά και αριστερά με βαριές, μεγάλες πόρτες έλξης με πόμολο. Είναι αμφιθεατρικό με σκαλιά ύψους 14cm. και ενδιάμεσα πλατώματα 83cm. Τα έδρανα είναι σταθερά με σταθερές καρέκλες, έχουν ύψος 78cm. Η έδρα βρίσκεται σε υπερυψωμένο πλάτωμα με δύο σκαλιά. Η αίθουσα διαθέτει ασπροπίνακα.
Ενδιάμεσα στις εισόδους της έχει προεξέχον πίνακα ανακοινώσεων.
ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ 104
Βαριά πόρτα έλξης με στρογγυλό πόμολο και με μεγάλο άνοιγμα. Η έδρα βρίσκεται σε υπερυψωμένο πλάτωμα με δύο σκαλιά. Η αίθουσα διαθέτει ασπροπίνακα και είναι αμφιθεατρική. Τα έδρανα είναι σταθερά με σταθερές καρέκλες, έχουν ύψος 78 cm.
Έξω από την αίθουσα, στον τοίχο, υπάρχει πυροσβεστική φωλιά και πυροσβεστήρας που προεξέχουν.
ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ 105
Βαριά πόρτα έλξης με στρογγυλό πόμολο και με μεγάλο άνοιγμα. Η έδρα βρίσκεται σε υπερυψωμένο πλάτωμα με δύο σκαλιά. Η αίθουσα διαθέτει ασπροπίνακα και είναι αμφιθεατρική. Τα έδρανα είναι σταθερά με σταθερές καρέκλες, έχουν ύψος 78cm.
ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ 106
Έχει δύο εισόδους δεξιά και αριστερά με βαριές, μεγάλες πόρτες έλξης με πόμολο. Η έδρα βρίσκεται σε υπερυψωμένο πλάτωμα με δύο σκαλιά. Η αίθουσα διαθέτει ασπροπίνακα και είναι αμφιθεατρική. Τα έδρανα είναι σταθερά με σταθερές καρέκλες, έχουν ύψος 78cm.
Ενδιάμεσα στις εισόδους έχει προεξέχον πίνακα ανακοινώσεων.
ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ 107
Βαριά πόρτα έλξης με στρογγυλό πόμολο και με μεγάλο άνοιγμα. Η έδρα βρίσκεται σε υπερυψωμένο πλάτωμα με δύο σκαλιά. Η αίθουσα διαθέτει ασπροπίνακα και είναι αμφιθεατρική. Τα έδρανα είναι σταθερά με σταθερές καρέκλες, έχουν ύψος 78cm.
ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ 108
Βαριά πόρτα έλξης με στρογγυλό πόμολο και με μεγάλο άνοιγμα. Η έδρα βρίσκεται σε υπερυψωμένο πλάτωμα με δύο σκαλιά. Η αίθουσα διαθέτει ασπροπίνακα και είναι επίπεδη. Τα έδρανα είναι σταθερά με σταθερές καρέκλες, έχουν ύψος 78cm.
2ος ΟΡΟΦΟΣ
TO GET THERE
Για να φτάσεις στον 2ο όροφο μπορείς είτε από τις σκάλες της κεντρικής εισόδου, είτε από τα δύο ακριανά ασανσέρ του ισογείου.
Τα ασανσέρ για τον 2ο όροφο βρίσκονται:
- Από την κεντρική είσοδο, ανεβαίνουμε τις σκάλες ή το αναβατόριο και βρίσκουμε στα αριστερά μας το ένα ασανσέρ δίπλα στο κυλικείο με καμπίνα 1m.*95cm. και άνοιγμα στο ισόγειο 69cm. και άνοιγμα στον 2ο όροφο 73cm.
- Από την κεντρική είσοδο, ανεβαίνουμε τις σκάλες ή το αναβατόριο, συνεχίζουμε τέρμα δεξιά μας και βρίσκουμε ασανσέρ με καμπίνα 90cm.*95cm. και άνοιγμα στο ισόγειο 77 cm. και άνοιγμα στον 2ο όροφο 75cm.
Οι σκάλες για τον 2ο όροφο βρίσκονται:
- Από την κεντρική είσοδο, ανεβαίνουμε τις σκάλες ή το αναβατόριο και βρίσκουμε στα αριστερά μας -δίπλα από το ασανσέρ- 27 σκαλοπάτια ανά όροφο, τα οποία ανά 4 διαθέτουν πλατύσκαλο, χωρίς κιγκλίδωμα. Ανεβαίνουμε δύο ορόφους.
- Από την κεντρική είσοδο, ανεβαίνουμε τις σκάλες ή το αναβατόριο, συνεχίζουμε τέρμα δεξιά όπου – δίπλα από το ασανσέρ- βρίσκουμε 27 σκαλοπάτια ανά όροφο, τα οποία ανά 4 διαθέτουν πλατύσκαλο, χωρίς κιγκλίδωμα. Ανεβαίνουμε δύο ορόφους.
- Από την κεντρική είσοδο, ανεβαίνουμε τις σκάλες ή το αναβατόριο, προχωράμε προς τα δεξιά και στην μέση του κτηρίου βρίσκουμε δύο αντικριστές σκάλες που οδηγούν και οι δύο στον πάνω όροφο. Αυτές οι σκάλες είναι διπλές και η αριστερή διαθέτει αναβατόριο που οδηγεί στον 1ο και 2ο όροφο. Έχουν 28 σκαλοπάτια με ενδιάμεσο πλάτωμα και κιγκλίδωμα για τον 1ο όροφο και 18 σκαλοπάτια για τον δεύτερο. Οι σκάλες αιωρούνται έχοντας ως αποτέλεσμα να αποτελούν ψηλά εμπόδια για χρήστες (ή μη) λευκού μπαστουνιού.
WHILE THERE
Μπαίνοντας από το αριστερό ασανσέρ ή τις αριστερές σκάλες φτάνεις στον χώρο του 2ου ορόφου. Στα δεξιά ο τοίχος έχει 3 καρτοτηλέφωνα σε ύψος 90cm. μη λειτουργικά.
Συνεχίζοντας στα δεξιά βρίσκουμε το άνω διάζωμα του ορόφου που είναι προσπελάσιμο από την μία πλευρά με 8 σκαλοπάτια, ύψους 17cm. έκαστο και κιγκλίδωμα που υποστηρίζει αναβατόριο. Από την άλλη με 8 σκαλοπάτια ύψους 17cm. χωρίς κιγκλίδωμα. Εδώ υπάρχουν WC μη προσαρμοσμένα για άντρες και γυναίκες και τα εργαστήρια πληροφορικής 205-212.
Στην μεριά χωρίς το αναβατόριο βρίσκεται το γραφείο 213 του Πέτρου που διαχειρίζεται τα αναβατόρια. Δίπλα ακριβώς υπάρχει πυροσβεστήρας τοίχου που προεξέχει.
Συνεχίζοντας στα δεξιά όλο ευθεία στον διάδρομο φτάνουμε στις δεξιές ακριανές σκάλες.
—-
Μπαίνοντας από το αριστερό ασανσέρ και κάνοντας αριστερά ξεκινάμε να συναντάμε τα αμφιθέατρα του ορόφου.
ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ 201
Έχει δύο εισόδους. Οι πόρτες είναι μεγάλες, βαριές και ανοίγουν προς τα έξω με στρογγυλό πόμολο. Είναι αμφιθεατρικό με σκαλοπάτια ύψους 13cm. και πλατύσκαλα 82cm. Τα έδρανα είναι σταθερά, ύψους 74cm., με σταθερά αναδιπλούμενα καθίσματα. Η έδρα έχει δύο σκαλοπάτια και διαθέτει ασπροπίνακα. Έξω από το αμφιθέατρο έχει πυροσβεστική φωλιά στον τοίχο.
ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ 202
Έχει δύο εισόδους. Οι πόρτες είναι μεγάλες, βαριές και ανοίγουν προς τα έξω με στρογγυλό πόμολο. Είναι αμφιθεατρικό με σκαλοπάτια ύψους 13cm. και πλατύσκαλα 82cm. Τα έδρανα είναι σταθερά, ύψους 74cm., με σταθερά αναδιπλούμενα καθίσματα. Η έδρα έχει δύο σκαλοπάτια και διαθέτει ασπροπίνακα.
ΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΣΚΑΛΕΣ
Ανάμεσα από τα αμφιθέατρα 202 και 203 βρίσκονται οι κεντρικές σκάλες του κτηρίου. Η αριστερή σκάλα διαθέτει αναβατόριο που ανεβαίνει από το ισόγειο, με κιγκλίδωμα στην άλλη πλευρά ύψους 85cm. Η δεξιά σκάλα δεν έχει αναβατόριο και έχει κιγκλίδωμα και από τις δύο πλευρές. Ο 1ος όροφος απέχει 18 σκαλιά από 18cm. ύψος έκαστο.
ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ 203
Έχει δύο εισόδους. Οι πόρτες είναι μεγάλες, βαριές και ανοίγουν προς τα έξω με στρογγυλό πόμολο. Είναι αμφιθεατρικό με σκαλοπάτια ύψους 13cm. και πλατύσκαλα 82cm. Τα έδρανα είναι σταθερά, ύψους 74cm., με σταθερά αναδιπλούμενα καθίσματα. Η έδρα έχει δύο σκαλοπάτια και διαθέτει ασπροπίνακα.
Ανάμεσα στα αμφιθέατρα 203 και 204 έχει ψηλά εμπόδια στον τοίχο (πυροσβεστήρα και πυροσβεστική φωλιά), χώρο με σταθερά καθίσματα καθώς και ψύκτη.
ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ 204
Έχει δύο εισόδους. Οι πόρτες είναι μεγάλες, βαριές και ανοίγουν προς τα έξω με στρογγυλό πόμολο. Είναι αμφιθεατρικό με σκαλοπάτια ύψους 13cm. και πλατύσκαλα 82cm. Τα έδρανα είναι σταθερά, ύψους 74 cm., με σταθερά αναδιπλούμενα καθίσματα. Η έδρα έχει δύο σκαλοπάτια και διαθέτει ασπροπίνακα.
Φτάνοντας στην ακριανή σκάλα ο τοίχος είναι γεμάτος πυροσβεστήρες και διαθέτει ψύκτη.
Προσοχή: υπάρχουν ψύκτες και πυροσβεστήρες ανάμεσα σε όλα τα αμφιθέατρα.
ΑΝΩ ΔΙΑΖΩΜΑ 2ΟΥ ΟΡΟΦΟΥ
Μπαίνοντας από το αριστερό ασανσέρ ή τις αριστερές σκάλες φτάνεις στον χώρο του 2ου ορόφου. Στα δεξιά ο τοίχος έχει 3 καρτοτηλέφωνα σε ύψος 90cm. μη λειτουργικά. photo.
Συνεχίζοντας στα δεξιά βρίσκουμε το άνω διάζωμα του ορόφου που είναι προσπελάσιμο από την μία πλευρά με 8 σκαλοπάτια, ύψους 17cm. έκαστο και κιγκλίδωμα που υποστηρίζει αναβατόριο. Από την άλλη με 8 σκαλοπάτια ύψους 17cm. χωρίς κιγκλίδωμα.
Εδώ υπάρχουν WC μη προσαρμοσμένα για άντρες και γυναίκες και τα εργαστήρια πληροφορικής 205-212.
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 205
Βρίσκεται στο άνω διάζωμα του 2ου ορόφου με μεγάλη πόρτα με πόμολο που ανοίγει προς τα έξω. Οι πάγκοι Η/Υ είναι ύψους 72cm.
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 206
Βρίσκεται στο άνω διάζωμα του 2ου ορόφου με μεγάλη πόρτα με πόμολο που ανοίγει προς τα έξω. Οι πάγκοι ηλεκτρονικών υπολογιστών είναι ύψους 72cm.
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 207
Βρίσκεται στο άνω διάζωμα του 2ου ορόφου με μεγάλη πόρτα με πόμολο που ανοίγει προς τα έξω. Οι πάγκοι Η/Υ είναι ύψους 72cm με καρέκλες μετακινούμενες. Διαθέτει λευκοπίνακα.
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 208
Βρίσκεται στο άνω διάζωμα του 2ου ορόφου με μεγάλη πόρτα με πόμολο που ανοίγει προς τα έξω. Οι πάγκοι Η/Υ είναι ύψους 72 cm με καρέκλες μετακινούμενες. Διαθέτει λευκοπίνακα.
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 209
Βρίσκεται στο άνω διάζωμα του 2ου ορόφου με μεγάλη πόρτα με πόμολο που ανοίγει προς τα έξω. Οι πάγκοι Η/Υ είναι ύψους 72cm με καρέκλες μετακινούμενες. Διαθέτει λευκοπίνακα.
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 210
Βρίσκεται στο άνω διάζωμα του 2ου ορόφου με μεγάλη πόρτα με πόμολο που ανοίγει προς τα έξω. Οι πάγκοι Η/Υ είναι ύψους 72cm με καρέκλες μετακινούμενες. Διαθέτει λευκοπίνακα. Photo
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 211
Βρίσκεται στο άνω διάζωμα του 2ου ορόφου με μεγάλη πόρτα με πόμολο που ανοίγει προς τα έξω. Οι πάγκοι Η/Υ είναι ύψους 72cm με καρέκλες μετακινούμενες. Διαθέτει λευκοπίνακα. Δίπλα από την είσοδό του έχει επιδαπέδιο πυροσβεστήρα.
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 212
Βρίσκεται στο άνω διάζωμα του 2ου ορόφου με μεγάλη πόρτα με πόμολο που ανοίγει προς τα έξω. Οι πάγκοι Η/Υ είναι ύψους 72cm με καρέκλες μετακινούμενες. Διαθέτει λευκοπίνακα. Δίπλα από την είσοδό του έχει ψύκτη και πυροσβεστική φωλιά που προεξέχει από τον τοίχο.
ΤΟΥΑΛΕΤΕΣ
Δίπλα από το εργαστήρι 212 υπάρχουν με προσαρμοσμένες αντρικές τουαλέτες με άνοιγμα εισόδου 76cm και ύψος νιπτήρα 84cm. Τα ανοιχτά ουρητήρια που διαθέτουν δεν είναι λειτουργικά.
Δίπλα από το εργαστήρι 205 υπάρχουν μη προσαρμοσμένες γυναικείες τουαλέτες με άνοιγμα εισόδου 76cm και ύψος νιπτήρα 84cm.
3ος ΟΡΟΦΟΣ
TO GET THERE
Για να φτάσεις στον 3ο όροφο μπορείς είτε από τις σκάλες της κεντρικής εισόδου, είτε από τα δύο ακριανά ασανσέρ του ισογείου.
Τα ασανσέρ για τον 3ο όροφο βρίσκονται:
- Από την κεντρική είσοδο, ανεβαίνουμε τις σκάλες ή το αναβατόριο και βρίσκουμε στα αριστερά μας το ένα ασανσέρ δίπλα στο κυλικείο με καμπίνα 1m.*95cm. και άνοιγμα στο ισόγειο 69 cm.
- Από την κεντρική είσοδο, ανεβαίνουμε τις σκάλες ή το αναβατόριο, συνεχίζουμε τέρμα δεξιά μας και βρίσκουμε ασανσέρ με καμπίνα 90cm.*95cm. και άνοιγμα στο ισόγειο 77cm.
- Από την κεντρική είσοδο, ανεβαίνουμε τις σκάλες ή το αναβατόριο, συνεχίζουμε προς τα δεξιά μας και βρίσκουμε τις κεντρικές σκάλες. Από πίσω βρίσκονται δύο ανελκυστήρες με άνοιγμα 77cm. και 78cm. αντίστοιχα.
- Από το γκαράζ μπαίνουμε κατευθείαν στους δύο ανελκυστήρες.
Οι σκάλες για τον 3ο όροφο βρίσκονται:
- Από την κεντρική είσοδο, ανεβαίνουμε τις σκάλες ή το αναβατόριο και βρίσκουμε στα αριστερά μας -δίπλα από το ασανσέρ- 27 σκαλοπάτια ανά όροφο, τα οποία ανά 4 διαθέτουν πλατύσκαλο, χωρίς κιγκλίδωμα. Ανεβαίνουμε δύο ορόφους.
- Από την κεντρική είσοδο, ανεβαίνουμε τις σκάλες ή το αναβατόριο, συνεχίζουμε τέρμα δεξιά όπου – δίπλα από το ασανσέρ- βρίσκουμε 27 σκαλοπάτια ανά όροφο, τα οποία ανά 4 διαθέτουν πλατύσκαλο, χωρίς κιγκλίδωμα. Ανεβαίνουμε δύο ορόφους.
WHILE THERE
Σε αυτόν τον όροφο υπάρχουν αναπηρικές τουαλέτες.
ΓΚΑΡΑΖ
Στο γκαράζ υπάρχει χώρος για αναπηρικά αυτοκίνητα κατόπιν συνεννόησης. Για να εισέλθεις στο κυρίως κτήριο μπορεί να χρησιμοποιήσεις τα κεντρικά ασανσέρ που φτάνουν στο ισόγειο, στον 3ο και στον 5ο όροφο. Εάν θέλεις να μπεις από την κεντρική είσοδο πεζή μπορείς να βγεις στο εξωτερικό πάρκινγκ και να κάνεις δεξιά. Εκεί υπάρχουν 2 σκαλοπάτια για να βρεθείς στον προαύλιο χώρο της εισόδου.
Εάν θέλεις να αποφύγεις τα σκαλοπάτια τότε συνεχίζεις ευθεία, εξέρχεσαι από τον χώρο του πανεπιστημίου, κάνεις δεξιά και μπαίνεις από την προσβάσιμη κεντρική είσοδο.
ΣΗΜΕΙΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ
Το πρόγραμμα «Σημεία Στήριξης» είναι μια κοινή πρωτοβουλία του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση, του ΤΙΜΑ Κοινωφελούς Ιδρύματος, του κοινωφελούς οργανισμού Hellenic Hope και του Ιδρύματος Μποδοσάκη για την ενίσχυση καινοτόμων κοινωνικών πρωτοβουλιών με έμφαση στην υποστήριξη δράσεων μικρής κλίμακας και μέγιστου κοινωνικού αντίκτυπου. Έχοντας ήδη ολοκληρώσει δύο κύκλους δράσεων, τον Μάρτιο του 2018 ανακοινώθηκε ο 3ος κύκλος του προγράμματος, στον οποίο συμμετέχουν επίσης ως χρηματοδότες τα Ιδρύματα Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, καθώς και το Ίδρυμα Α.Γ. Λεβέντη.
CAREER SIGN
Η Career Sign είναι μία Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία που φιλοδοξεί να αποτελέσει τον κόμβο στη συμβουλευτική σταδιοδρομίας ευπαθών κοινωνικά ομάδων.
Σκοπός: Η Career Sign φιλοδοξεί να αποτελέσει τον κόμβο στη συμβουλευτική σταδιοδρομίας ευπαθών κοινωνικά ομάδων. Να γίνει σημείο αναφοράς για άτομα με αναπηρία, κοινωνικά εμποδιζόμενα άτομα, στελέχη ανθρωπίνου δυναμικού και επαγγελματίες του χώρου.
Στόχοι της είναι:
- Nα εξελιχθεί σε έναν χώρο στον οποίο σύμβουλοι, εκπαιδευτικοί και άλλοι επαγγελματίες μπορούν να ενημερωθούν και να εκπαιδευτούν από εξειδικευμένο προσωπικό, ώστε να καταστούν ικανοί να ασκήσουν την ιδιότητα τους αποτελεσματικότερα.
- H ενημέρωση και εκπαίδευση των υπεύθυνων ανθρωπίνου δυναμικού στην αξιοποίηση της διαφορετικότητας
- H επαγγελματική ανάπτυξη ανθρώπων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες με σκοπό την ένταξη ανθρώπων ευπαθών ομάδων στην αγορά εργασίας
- H εξέλιξη ψυχομετρικών εργαλείων και μεθόδων προσαρμοσμένα στις ανάγκες ευπαθών ομάδων.
Με γνώμονα την επιστήμη, την τεχνολογία, τη ψυχολογία, την εκπαίδευση και μέσω αξιοποίησης ερευνών και ανάπτυξης ψυχομετρικών εργαλείων θα δημιουργηθούν σεμινάρια και νέες μεθοδολογίες για την επίτευξη των παραπάνω στόχων.
Στοιχεία επικοινωνίας:
E-mail: info@careersign.gr
Facebook: Career Sign
Instagram: Career_Sign
LinkedIn: Career Sign