International Women's Day- Ημερα της Γυναίκας. Αθλήτριες. Μαθήτριες, Καλλιτέχνες, Γυναίκες με Αναπηρία όλες σε μια εικόνα με φόντο την πόλη.

Σήμερα Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, άρθρα, events, δώρα και… λουλούδια αφιερωμένα στη «γυναίκα» θα κατακλύσουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Πριν όμως βιαστούμε να πούμε «Χρόνια Πολλά» στον εαυτό μας ή στις γυναίκες της ζωής μας ας θυμηθούμε, γιατί γιορτάζουμε την ημέρα αυτή.

Στις 8 Μαρτίου του 1857, εργάτριες στο τομέα της υφαντουργίας και του ιματισμού στις βιοτεχνίες της Ν. Υόρκης, λευκοντυμένες κρατώντας πλακάτ με συνθήματα όπως «Θα πολεμήσουμε μέχρι να νικήσουμε» και «Θα γίνουμε πιο δυνατές» κινητοποιήθηκαν διεκδικώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας, ωράριο 10 ωρών (από τις 16), φωτεινές και υγιεινές αίθουσες εργασίας, άρση των φυλετικών διακρίσεων και μεροκάματα ίσα με των κλωστοϋφαντουργών και των ραφτών. Η πρώτη στην ιστορία διαδήλωση γυναικών για τη ισότητα, η οποία έληξε άδοξα και βάφτηκε στο αίμα.

Ασπρόμαυρη φωτογραφία με γυναίκες που κρατούν πλακάτ με συνθήματα όπως " Θα πολεμήσουμε μέχρι να κερδίσουμε"
Πηγή: star.gr

Από το 1900, γυναίκες στις Ηνωμένες Πολιτείες συγκροτούν σωματεία και διεξάγουν μαχητικούς αγώνες που καταστέλλονται βίαια. Οι συνθήκες εργασίας συνέχιζαν να είναι αξιοθρήνητες. Το 1909, 15.000 γυναίκες κατέκλυσαν τους δρόμους ζητώντας λιγότερες ώρες εργασίας, καλύτερους μισθούς και δικαίωμα ψήφου. Η 2η μεγάλη μακροχρόνια απεργιακή κινητοποίηση που κράτησε 13 εβδομάδες με σύνθημα «Ψωμί και τριαντάφυλλα», με το ψωμί να συμβολίζει την οικονομική ασφάλεια και τα τριαντάφυλλα την καλύτερη ποιότητα ζωής. Το 1975, η 8η Μαρτίου αναγνωρίστηκε επίσημα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) ως η Μέρα της Γυναίκας. Το 2014 γιορτάστηκε σε πάνω από 100 χώρες παγκοσμίως και ορίστηκε ως αργία σε πάνω από 25.

Με την πάροδο των χρόνων όμως παρατηρείται ευτελισμός των αξιών που πρεσβεύει η συγκεκριμένη ημέρα, τόσο μέσω της εμπορευματοποίησης της όσο και μέσω της αποκλειστικής αντιμετώπισής της ως πρότυπο ομορφιάς και ερωτισμού.

Γυναίκες σε πορεία κρατώντας πανό "Women's Day"
Πηγή: koinignomi.gr

Γι’ αυτό το λόγο, ακόμη και σήμερα, γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα της γυναίκας. Υπενθυμίζει αφενός τις φυλετικές ανισότητες που βρίσκονται στο προσκήνιο και αφετέρου  τον ουσιαστικό ρόλο και τα δικαιώματα του γυναικείου φύλου, τα οποία παραγνωρίζονται και δεν εφαρμόζονται ουσιαστικά.

Ας θυμηθούμε σ’ αυτό το σημείο γυναίκες-πρότυπα που βρίσκονται στην επικαιρότητα, διεθνώς αναγνωρισμένες, που με τη συμβολή και την προσωπικότητά τους άλλαξαν τον κόσμο.

Michelle Obama: Η για επί οχτώ χρόνια Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ καθιερώθηκε ως η πιο ισχυρή εκπρόσωπος των γυναικών με την αυτοβιογραφία της “Becoming” να έχει μεταφραστεί σε 31 γλώσσες και να έχει πουλήσει εκατοντάδες αντίτυπα. Αποτελεί πρότυπο για κάθε γυναίκα που επιθυμεί να ξεπεράσει τις προσδοκίες της.

Malala Yousafzai: Αγωνίστρια για τα δικαίωμα των κοριτσιών στην εκπαίδευση. Το 2014 απονεμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης μετά την επιβίωσή της από τρομοκρατική επίθεση. Σήμερα είναι 22 ετών και σπουδάζει στην Οξφόρδη.

Serena Williams: Αμερικανίδα τενίστρια, η οποία κατέχει την πρώτη θέση στην παγκόσμια κατάταξη από το 2009 στις γυναίκες, με πολυάριθμες διακρίσεις και μετάλλια. Ίδρυσε το Ταμείο Serena Williams για να «προωθήσει την ισότητα για όλους» και είναι πρέσβειρα καλής θελήσεως της των Ηνωμένων Εθνών.

Nadia Murad: Θύμα σεξουαλικής δουλείας του Ισλαμικού Κράτους έγινε  εκπρόσωπος των γυναικών που έχουν υποστεί σεξουαλική βία. Το 2018 βραβεύτηκε με το Νόμπελ Ειρήνης για την άρνησή της να «αποδεχθεί τους κοινωνικούς κώδικες που απαιτούν από τις γυναίκες να παραμείνουν σιωπηλές από την σεξουαλική παρενόχληση που υφίστανται».

Alexandria Ocasio-Cortez: Η νεότερη γυναίκα που υπηρέτησε ποτέ στο Κογκρέσο. Η 28χρονη κατάφερε να επικρατήσει του συνυποψηφίου της, του 56χρονου Τζο Κρόουλι, ο οποίος είχε διατελέσει 10ετή θητεία. Ήταν η πρώτη φορά, σε διάστημα 14 χρόνων, που κάποιος υποψήφιος προσπάθησε να τον εκθρονίσει. Προς κατάπληξη πολλών, τα κατάφερε μία γυναίκα με τα μισά του χρόνια.

Η Ελένη Αντωνιάδου κρατά την Barbie role model της.
Πηγή: protothema.gr

Ελένη Αντωνιάδου: Η 31χρονη επιστήμονας από τη Θεσσαλονίκη, η οποία έχει διακριθεί διεθνώς στον τομέα της μεταμόσχευσης τεχνητών οργάνων, είναι επικεφαλής του οργανισμού Μεταμοσχεύσεις χωρίς Δότες, ενώ μεταξύ άλλων ασχολείται με τη βιοτεχνολογία και την αναγεννητική ιατρική. Είναι η πρώτη Ελληνίδα Barbie Role Model!

Παρόλo που Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας θεσπίστηκε η 8η Μαρτίου, γυναίκες-πρότυπα ανά τον κόσμο αποδεικνύουν, ότι ανεξαρτήτως του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας, πάντα θα βρίσκεται μία αφορμή, μία πράξη, μια στίγμή για να γιορτάσουμε ως γυναίκες την πρόοδο των γυναικών εκείνων που ξεχώρισαν δύο αιώνες πριν και όσων συνεχίζουν να ξεχωρίζουν έως σήμερα..

«Τα τετραθέμελα του κόσμου τούτου: ψωμί, κρασί, φωτιά, γυναίκα…»
Νίκος Καζαντζάκης

 

Αρθρογράφος: