Μαθήτρια, Μαθητής της Γ’ Λυκείου σε σένα αναφέρομαι ναι, ναι! Τώρα που το σκέφτομαι ίσως και στον 18 χρόνο εαυτό μου πριν τις πανελλήνιες.

Να ΄σαι λοιπόν ένα σκαλοπάτι πριν τις πανελλήνιες εξετάσεις!

Από μικρ@ άκουγες για αυτές και να που βρέθηκες στο σημείο εκκίνησης! Time flies!

Η προσμονή κάνει πάρτι στην καρδιά σου; ΝΑΙ

Η αποφασιστικότητα λάμπει στα μάτια σου; ΝΑΙ!

Τώρα κάνε ένα βήμα πίσω και αφιέρωσε ένα λεπτάκι για να αναγνωρίσεις πόσο μακριά έχεις φτάσει. Το ταξίδι σου μέχρι εδώ ήταν γεμάτο προκλήσεις, ξενύχτια μελέτης και στιγμές αμφιβολίας. Αλλά μέσα από όλα αυτά, εσύ ήσουν εκεί με υπομονή και επιμονή. Έδειξες ανθεκτικότητα απέναντι στις αντιξοότητες, δύναμη εν μέσω αβεβαιότητας και ακλόνητη δέσμευση στους στόχους σου.

Από την άλλη, νοιώθεις πια το δωμάτιο σου ασφυκτικά μικρό; Όχι δεν άλλαξε μέγεθος… το άγχος είναι που έχει πιάσει χώρο. Είναι όμως φυσικό να αισθάνεσαι λίγο (ή πολύ) αγχωμέν@ πριν από τις εξετάσεις. Αλλά να τι συμβαίνει: το άγχος είναι απλώς ένα σημάδι ότι νοιάζεσαι. Είναι το σώμα σου που σου λέει: “Έι φίλε, αυτό έχει σημασία για μένα!”. Έτσι, αντί να αφήσεις το άγχος να σε παραλύσει, χρησιμοποίησε το ως καύσιμο. Διοχέτευσε αυτή τη νευρική ενέργεια σε παραγωγικότητα.

Πάρε μια βαθιά ανάσα.

Breath in, breath out!

Ναι οι εξετάσεις, είναι μεγάλη υπόθεση. Ναι, είναι σημαντικό. Αλλά το ίδιο είσαι κι εσύ!

Φόντο εικόνας: Μια νέα κοπέλα κάθεται σε ένα σχολικό έδρανο και με το ένα χέρι της κρατά ένα στυλό και γράφει σε ένα βιβλίο, ενώ με το άλλο της χέρι πιάνει το κεφάλι της. Το πρόσωπό της φαίνεται σαστισένο. Στο βάθος φαίνονται και άλλοι μαθητές σε θόλωση.

Έχεις μελετήσει σκληρά, έχεις αφιερώσει πολλές ώρες και τα έχεις δώσει όλα. Και αυτό είναι κάτι για το οποίο πρέπει να είσαι περήφαν@. Να θυμάσαι, η επιτυχία δεν έχει να κάνει μόνο με το αποτέλεσμα, αλλά και με την προσπάθεια που καταβάλλεις στην πορεία. Γι’ αυτό, χτύπησε τον εαυτό σου στην πλάτη για όλη τη σκληρή δουλειά που έκανες, πες του ένα μπράβο τα κατάφερες σήμερα, στο εδώ και στο τώρα. Έχεις βάλει τα θεμέλια, ήρθε η ώρα να λάμψεις.

Θέλω να θυμάσαι ένα πράγμα: Είσαι ικαν@ για ότι εσύ επιθυμείς!

Αγκάλιασε την πρόκληση με ενθουσιασμό και αποφασιστικότητα και όταν προκύψουν οι αναπόφευκτες στιγμές αμφιβολίας ή αβεβαιότητας, θύμισε στον εαυτό σου τις επιτυχίες του παρελθόντος. Πχ, σκέψου όλες τις φορές που αντιμετώπισες δυσκολίες και βγήκες νικητής, νικήτρια. Άντλησε δύναμη από αυτές τις εμπειρίες, γνωρίζοντας ότι έχεις τα εφόδια για να ξεπεράσεις κάθε εμπόδιο που στέκεται στο δρόμο σου.

Θυμήσου να φροντίζεις τον εαυτό σου ειδικά τώρα. Άρα, να κοιμάσαι καλά, να τρως θρεπτικές τροφές, να κάνεις διαλείμματα όταν τα χρειάζεσαι. Η σωματική και ψυχική σου ευεξία είναι εξίσου σημαντική με την ακαδημαϊκή σου επιτυχία, γι’ αυτό βάλε την αυτοφροντίδα σε προτεραιότητα.

Σίγουρα δεν θα είναι η μόνη εξέταση, που θα αντιμετωπίσεις. Δεν εξαρτάται η ζωή σου από τις πανελλήνιες. Η ζωή είναι ένα ταξίδι με πολλές στάσεις σε διαφορετικούς προορισμούς. Μια στάση είναι οι πανελλήνιες πριν το επόμενο προορισμό. Τίποτα δεν τελειώνει! Ίσα ίσα, ξεκινάει η επόμενη διαδρομή.

Για τέλος άφησα ένα μικρό μυστικό: οι εξετάσεις δεν είναι μόνο για να δοκιμάζεις τις γνώσεις σου- είναι επίσης για να δοκιμάζεις την ανθεκτικότητά σου. Είναι μια ευκαιρία για να δείξεις στον κόσμο από τι είσαι φτιαγμέν@. Και να θυμάσαι, ακόμη και αν τα πράγματα δεν πάνε ακριβώς όπως τα είχες σχεδιάσει, δεν είναι το τέλος του κόσμου. Η αστοχία δεν είναι οριστική, είναι απλώς μια παράκαμψη στο δρόμο προς την επιτυχία.

Πάντα να θυμάσαι ότι είσαι κάτι περισσότερο από έναν βαθμό σε ένα κομμάτι χαρτί.

Κλείνοντας, αγαπητή μαθήτρια, αγαπητέ μαθητή της Γ’ Λυκείου, θέλω να ξέρεις ότι πιστεύω σε σένα. Πιστεύω στις ικανότητές σου, στις δυνατότητές σου και στην ικανότητά σου να επιτύχεις ότι εσύ επιθυμείς. Προχώρησε λοιπόν με αυτοπεποίθηση, αντιμετώπισε τις πανελλήνιες με θάρρος.

Πάμε το ‘χεις! Πάρε μια βαθιά ανάσα. Breath in, breath out!

Γράφει η Ελευθερία Νυφλή, Σύμβουλος Σταδιοδρομίας

*Το άρθρο είναι αφιερωμένο στο γιό της που δίνει για 1η φορά πανελλήνιες!

Η Career Sign, πάντα δίπλα στο πλευρό όλων των μαθητών και των ανθρώπων που δίνουν πανελλαδικές εξετάσεις- εύχεται καλή επιτυχία στα όνειρα και στις ελπίδες τους!