Η εξ αποστάσεως εργασία ή τηλεργασία όπως είναι γνωστή, παρέχει ευελιξία και δυνατότητα εργασίας από οπουδήποτε, και ως εκ τούτου, κάποια επαγγέλματα ξεχωρίζουν για την ευελιξία για αυτό το είδος της εργασίας.

Τι είναι η τηλεργασία ή remote εργασία; 

Η τηλεργασία είναι μια μορφή εκτέλεσης εργασίας που χρησιμοποιεί τεχνολογικές μεθόδους, επιτρέποντας στον εργαζόμενο να εκτελεί τα καθήκοντά του από την άνεση του σπιτιού του. Παρότι αυτή η μορφή εργασίας έχει θεσπιστεί εδώ και αρκετό καιρό και χρησιμοποιείται από εταιρείες κυρίως στο εξωτερικό, τα τελευταία χρόνια έχει γίνει ευρέως διαδεδομένη και αναγνωρίζεται ως σημαντικό μέρος του εργασιακού τοπίου. Με την έλευση της πανδημίας του κορονοϊού, η τηλεργασία έγινε ακόμα πιο ευρέως αποδεκτή ως ένας ασφαλής τρόπος για την παροχή υπηρεσιών και την εκτέλεση εργασιών. Πλέον, αν και δεν είναι νέο φαινόμενο, η τηλεργασία έχει αλλάξει τη δυναμική των εργασιακών περιβαλλόντων, καθώς κανένας εργοδότης δεν μπορεί να αγνοήσει πλέον την ύπαρξή της.

Μερικά ιδανικά επαγγέλματα για εξ αποστάσεως εργασία περιλαμβάνουν:

Software Developer/Engineer:  Οι μηχανικοί λογισμικού χρησιμοποιούν τις αρχές της μηχανικής και την τεχνογνωσία των γλωσσών προγραμματισμού για να δημιουργήσουν λύσεις λογισμικού προσαρμοσμένες στις ανάγκες των χρηστών. Είναι υπεύθυνοι για το σχεδιασμό και την ανάπτυξη διαφόρων τύπων λογισμικού, συμπεριλαμβανομένων, μεταξύ άλλων, ηλεκτρονικών παιχνιδιών, επιχειρηματικών εφαρμογών, λειτουργικών συστημάτων, συστημάτων ελέγχου δικτύων και ενδιάμεσου λογισμικού. Ο τομέας της μηχανικής λογισμικού προσφέρει ποικίλες ευκαιρίες σταδιοδρομίας, με τους επαγγελματίες να συμβάλλουν σε ένα ευρύ φάσμα βιομηχανιών και εφαρμογών. Οι προγραμματιστές λογισμικού μπορούν εύκολα να μεταβούν στην εξ αποστάσεως εργασία. Εργαλεία συνεργασίας όπως το Slack, το Zoom και το Git καθιστούν εφικτή την αποτελεσματική συνεργασία ομάδων από διαφορετικές τοποθεσίες.

Digital Marketer: Ο ρόλος του Digital Marketer συχνά περιλαμβάνει εργασίες όπως η δημιουργία περιεχομένου, η διαχείριση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, το μάρκετινγκ ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και η ανάλυση δεδομένων, οι οποίες μπορούν να γίνουν εξ αποστάσεως. Πολλά εργαλεία μάρκετινγκ είναι διαδικτυακά, επιτρέποντας στους υπεύθυνους μάρκετινγκ να εκτελούν καμπάνιες από οπουδήποτε υπάρχει σύνδεση στο διαδίκτυο.

Graphic Designer: Οι γραφίστες μπορούν να δημιουργήσουν εντυπωσιακά οπτικά σχέδια χρησιμοποιώντας λογισμικό όπως το Adobe Creative Suite, στο οποίο μπορεί να έχει πρόσβαση και να χρησιμοποιηθεί εξ αποστάσεως. Η συνεργασία με τους πελάτες και τα μέλη της ομάδας μπορεί να διευκολυνθεί εύκολα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τηλεδιασκέψεων και πλατφορμών κοινής χρήσης αρχείων.

Freelance Writer/Content Creator: Οι Freelance Writer/Content Creator μπορούν να εργάζονται από οπουδήποτε, αρκεί να έχουν πρόσβαση σε υπολογιστή και σύνδεση στο διαδίκτυο. Μπορούν να γράφουν άρθρα, ιστολόγια, κείμενα μάρκετινγκ και πολλά άλλα για πελάτες σε διάφορους κλάδους, χωρίς να χρειάζονται φυσικό γραφείο.

Virtual Assistant: Οι Virtual Assistants παρέχουν διοικητική υποστήριξη σε πελάτες εξ αποστάσεως, διαχειριζόμενοι μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, προγραμματίζοντας ραντεβού ή να χειρίζονται ερωτήματα πελατών και πολλά άλλα. Με τα κατάλληλα εργαλεία και κανάλια επικοινωνίας στη θέση τους, οι Virtual Assistants μπορούν να εκτελούν αποτελεσματικά τα καθήκοντά τους από οπουδήποτε στον κόσμο. Ο ρόλος τους είναι να βοηθούν τους πελάτες στην αποτελεσματική διαχείριση του φόρτου εργασίας τους, επιτρέποντάς τους να επικεντρωθούν στις βασικές ευθύνες και εργασίες.

Εγγραφείτε στο newsletter της Career Sign για να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με τις υπηρεσίες μας, προσφορές και χρήσιμες εκπαιδευτικές και επαγγελματικές συμβουλές!

*Γράφει η Τουρλίδα Δήμητρα, Εργασιακή Σύμβουλος Career Sign