Η επιθυμία να είναι κανείς ανεξάρτητος επαγγελματικά και να μπορεί να διαχειρίζεται τον χρόνο του όπως εκείνος επιθυμεί έρχεται να διακλαδώνεται με την έννοια της επιχειρηματικότητας, δημιουργώντας σφιχτούς κόμπους που δύσκολα μόνοι μας μπορούμε να ξεμπλέξουμε. Είναι φυσικό να μην μπορείς να βάλεις συγκεκριμένους όρους και πλάνο κάτω από την ομπρέλα της επιχειρηματικότητας. Ειδικά πριν ξεμπλέξεις τους κόμπους που σου δημιουργούν ερωτήματα και δένουν τις επιθυμίες σου με στασιμότητα (Ποια είναι τα ενδιαφέροντά μου;, Τι επιχείρηση μπορώ να ξεκινήσω;, Σε τι θα ήμουν καλός/η;, Τι κεφάλαιο χρειάζομαι;, Τι γνώσεις χρειάζομαι;, Από πού πρέπει να ξεκινήσω;) 

Η πληροφόρηση, και δε η σωστή πληροφόρηση, είναι καίριας σημασίας για σένα που έχεις ακούσει τον όρο επιχειρείν και ονειρεύεσαι να γίνεις και εσύ στο άμεσο μέλλον ανεξάρτητος επιχειρηματίας. Τα αναπάντητα ερωτήματα μπορεί να σου δημιουργήσουν ανασφάλεια και σύγχυση και τελικά να κάνεις συνδυασμούς που δεν θα σου επιτρέψουν να εξελιχθείς…μόνος σου. Έτσι λοιπόν όταν ένας φίλος, συγγενής, γνωστός σου σε ρωτήσει “Τι επιχείρηση θα ανοίξεις;” ή θα σε βομβαρδίσουν με τις δικές τους απόψεις όπως “Ακόμα ένα καφέ στην γειτονιά” , “Τι ξέρεις εσύ από επιχειρείν, φιλόλογος σπούδασες..” και άλλα παρόμοια – εάν νιώθεις πως πρέπει – θα μπορείς να τους απαντήσεις “Δείτε με να εξελίσσομαι”!

Φόντο: Η εικόνα δείχνει χέρια 6 ανθρώπων που κάθονται κυκλικά σε ένα τραπέζι. Μπροστά τους έχουν έγγραφα, υπολογιστές και άλλη γραφική ύλη

Τι επιχείρηση θέλεις να κάνεις;

Ιδού η πρώτη καίρια ερώτηση που οφείλεις να κάνεις στον εαυτό σου. Επιχειρηματίας είναι ένας υδραυλικός που εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας, ένας άνθρωπος που άνοιξε ένα καφέ σε ένα παραλιακό μέρος αλλά και ένας ψυχολόγος που άνοιξε το δικό του γραφείο. Το επιχειρείν απαιτεί τεχνογνωσία, οργάνωση στρατηγική και όραμα. Θα δανειστώ τα λόγια του Gartner (1988) που θέτει σε πλαίσια το επιχειρείν. Πιο συγκεκριμένα δηλώνει:

η επιχειρηματικότητα ως διαδικασία σταματά όταν η νέα επιχείρηση καταστεί βιώσιμη στην αγορά. Η περαιτέρω αύξηση, οι διαδικασίες και οι στρατηγικές εντάσσονται στο πεδίο της οργάνωσης και διοίκησης επιχειρήσεων.

Έτσι λοιπόν θα εξειδικεύσουμε την ερώτηση από το “Τι επιχείρηση θέλεις να κάνεις;’ σε “Τι είδους επιχειρηματίας θέλεις να γίνεις;’.

Εστίασε στα ενδιαφέροντά σου και τις κλίσεις σου, εξειδικεύσου και απέκτησε γνώσεις και εμπειρία, δημιούργησε έναν κοινωνικό κύκλο και γνωριμίες, απέκτησε γνώσεις σχετικά με την οργάνωση της επιχείρησης σου, βρες τι θα σε κάνει ξεχωριστό και διέδωσε το.

Μπορούμε να γίνουμε όλοι επιχειρηματίες;

Δεν είναι απαραίτητο να γίνουμε όλοι επιχειρηματίες, ακόμα και εάν έχουμε το μικρόβιο του επιχειρείν. Αγαπητέ αναγνώστη και αναγνώστρια, το επιχειρηματικό πνεύμα είναι ισχυρό εργαλείο στην φαρέτρα των γνώσεων και των δεξιοτήτων σου καθώς θα σε βοηθήσει να αντιμετωπίσεις τις προκλήσεις και την αβεβαιότητα στον χώρο της εργασίας.

Επικοινώνησε με την ομάδα της Career Sign για να κάνεις την αρχή μιας νέας διαδρομής στην επιχειρηματικότητα, είτε είσαι φοιτητής, μαθητής, εργαζόμενος ή άνεργος.

*Γράφει η Τουρλίδα Δήμητρα, Εργασιακή Σύμβουλος