Σε ένα άκρως ανταγωνιστικό και συνεχώς μεταβαλλόμενο εργασιακό περιβάλλον, η πρακτική άσκηση, αποδεδειγμένα πλέον, μπορεί να αποτελέσει τον σημαντικότερο παράγοντα για την επαγγελματική αλλά και προσωπική σου ανάπτυξη!

Σήμερα όλα τα Πανεπιστήμια στην Ελλάδα έχουν εντάξει την πρακτική άσκηση στον Οδηγό Σπουδών τους, γιατί απλά μόνο το πτυχίο δεν αρκεί!

Κείμενο: Intership Φόντο εικόνας: Ένα χέρι κρατά ένα στυλό και γράφει την λέξη Intership

Ας δούμε τους 5 λόγους για να κάνεις πρακτική άσκηση

  1. Ανάπτυξη πρακτικών δεξιοτήτων & Σύνδεση με το θεωρητικό πλαίσιο

Μέσα από την πρακτική άσκηση ήρθε η ώρα να «κουμπώσεις» όλο το θεωρητικό πλαίσιο που διδάχθηκες στο Πανεπιστήμιο και να δεις πως εφαρμόζεται σε πραγματικές συνθήκες εργασίας. Είναι το μέρος όπου θα γεφυρώσεις το χάσμα μεταξύ της ακαδημαϊκής μάθησης και της εφαρμογής στον πραγματικό κόσμο και θα μπορέσεις τελικά να αναπτύξεις πρακτικές δεξιότητες. Τα καθήκοντα που θα σου ανατεθούν κατά τη διάρκεια μιας πρακτικής άσκησης θα γίνουν τα δομικά στοιχεία της επαγγελματικής σου εξειδίκευσης και είναι αυτά που θα σε κάνουν να ξεχωρίσεις σε μια ανταγωνιστική αγορά εργασίας.

  1. Ευκαιρίες δικτύωσης

Ω ναι… «Δεν έχει σημασία μόνο τι ξέρεις, αλλά και ποιον ξέρεις». Η πρακτική άσκηση ανοίγει πόρτες σε πολύτιμες ευκαιρίες δικτύωσης με επαγγελματίες του κλάδου, μέντορες αλλά και με τους υπόλοιπους  συναδέλφους ή ασκούμενους. Αν δημιουργήσεις ένα ισχυρό επαγγελματικό δίκτυο κατά τη διάρκεια της πρακτικής σου άσκησης, αυτό μπορεί να σε οδηγήσει σε ενδιαφέρουσες νέες θέσεις εργασίας, αλλά και βαθύτερη κατανόηση του τομέα που θέλεις να δραστηριοποιηθεί. Οι σχέσεις που δημιουργούνται κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου μπορούν να αποδειχθούν καθοριστικές σε όλη τη διάρκεια της επαγγελματικής σου πορείας!

  1. Ενίσχυση βιογραφικού σημειώματος

Η πρακτική άσκηση είναι «το κερασάκι στην τούρτα» για το βιογραφικό σου σημείωμα. Οι recruiters εκτιμούν ιδιαίτερα την πρακτική άσκηση και όταν αναγράφεται στο βιογραφικό σου, τότε τους δίνει το σήμα ότι επιδίωξες ενεργά να εφαρμόσεις τις γνώσεις σου σε πραγματικές συνθήκες εργασίας. Η εμπειρία της πρακτικής άσκησης γίνεται απόδειξη της προσαρμοστικότητας, της εργασιακής ηθικής και της ετοιμότητάς σου να αναλάβεις επαγγελματικές ευθύνες, δίνοντάς σου ανταγωνιστικό πλεονέκτημα!

  1. Αυτογνωσία και σαφήνεια σταδιοδρομίας:

Μέσα από την πρακτική άσκηση θα μπορέσεις να αποσαφηνίσεις τι σου αρέσει και τι όχι. Η ενασχόληση με διαφορετικούς ρόλους και αρμοδιότητες θα σου επιτρέψει να εξερευνήσεις διάφορες πτυχές του τομέα που έχεις επιλέξει και θα σε βοηθήσει να εντοπίσεις τα δυνατά σημεία, τις αδυναμίες και τους τομείς ενδιαφέροντος σου. Το ξέρεις ότι η αυτογνωσία είναι ανεκτίμητη στη λήψη αποφάσεων σταδιοδρομίας. Η πρακτική άσκηση θα σε βοηθήσει να θέσεις σε νέα βάση τους επαγγελματικούς σου στόχους!

  1. Ενίσχυση της αυτοπεποίθησης

Μπορεί να φοβάσαι την πρώτη εργασιακή εμπειρία, αλλά η πρακτική άσκηση είναι το “safe zone” σου για να αποκτήσεις εμπιστοσύνη στις ικανότητές σου. Αντιμετωπίζοντας πραγματικές προκλήσεις, λαμβάνεις εποικοδομητική ανατροφοδότηση και κατανοείς καλύτερα τον εαυτό σου, με τελικό στόχο την αύξηση της αυτοπεποίθησής σου. Αυτή η εμπιστοσύνη στον εαυτό σου γίνεται ακρογωνιαίος λίθος για την επιτυχία, δίνοντάς σου τη δυνατότητα να αντιμετωπίσεις τις μελλοντικές προκλήσεις της καριέρας σου με ανθεκτικότητα και αυτοπεποίθηση.

Η πρακτική άσκηση δεν είναι απλώς η εκτέλεση συγκεκριμένων καθηκόντων και ένα report στο τέλος για να λάβεις βαθμό – είναι μεταμορφωτικές εμπειρίες που διαμορφώνουν την πορεία της επαγγελματικής σου διαδρομής. Αγκάλιασε τις προκλήσεις, άδραξε τις ευκαιρίες και κάνε την πρακτική άσκηση να αποτελέσει το εφαλτήριο για μια ικανοποιητική και επιτυχημένη καριέρα!

Αν θέλεις να συζητήσουμε παραπάνω για θέματα πρακτικής άσκησης, οι εξειδικευμένοι σύμβουλοι σταδιοδρομίας της Career Sign είναι εδώ για να σε βοηθήσουν!

 

*Γράφει η Νυφλή Ελευθερία